Synes du også, at mange ting tit går for hurtigt? Så er det ikke dig, den er gal med. Tempoet i hverdagen er nemlig steget, ikke kun på arbejdspladsen, men også i privatlivet. Vi modtager mange flere informationer og vi skal relatere til flere mennesker end nogensinde før. Både online og offline.
Alle de mange indtryk gør noget ved vores system: Det tager energi og udtrætter os, og hvis vi ikke laver om på det, kan vi ende med at brænde sammen, fordi vi ikke kan holde til det konstante høje tempo.
Derfor skal du sætte tempoet ned
I vores kultur er tempo in og langsomheden har et dårligt ry. Vi associerer det at I vores kultur er tempo in og langsomheden har et dårligt ry. Vi associerer det at være langsom med noget negativt – at man er langsomopfattende eller doven. Men faktisk er det slet ikke så dårligt endda. Det konstante høje tempo har nemlig kæmpe betydning for vores trivsel.
Når vi skynder os hele tiden og signalerer til kroppen, at vi er pressede, kører systemet op og producerer adrenalin, som er et stresshormon. Vi trækker vejret overfladisk og får mindre ilt til hjernen. Og jo længere tid vi er gearede op, jo sværere er det at geare ned.
Det at arbejde bevidst med langsomheden kan derfor give os mere nærvær, indre ro, en bedre søvn og endda flere gode ideer.
Det kan du selv gøre
Du kan lave om tempoet ved at skabe nye, gode vaner og give hjernen pauser. Her er et par eksempler på, hvad du kan gøre for at holde tempoet nede:
Start i det små
Prøv at gøre ting langsomt. Gå langsomt. Spis langsomt. Tal langsomt. Ryd op langsomt. Vær til stede i det. Vi tænker tit på pligter som noget, der skal overstås. Men kan vi ikke lige så godt hygge os med at gå og rydde op? Sæt lidt god musik på og nyd dit pæne hjem. Mærk gevinsterne og ros dig selv – det motiverer.
Forventningsafstem med kollegaer
Vi har vænnet os til at levere hurtigt, når en kollega beder om noget. Men det er slet ikke sikkert, at hun skal bruge det lige NU. Start med at afstemme ved at spørge, hvornår din kollega skal bruge det, hun beder om.
Vær opmærksom på, om du presser dine kollegaer
“Tak for hurtigt svar”. Sådan skriver vi ofte i mails, når vi får svar fra en kollega. Eller vi rykker for svar over middag, hvis vi ikke har hørt fra den kollega, vi skrev til sidst på formiddagen. Vi er selv med til at sætte tempoet op og presse hinanden, når vi svarer hurtigt og anerkender det at have travlt.
Brug naturen Naturen har sin egen, langsomme rytme. Den kan få os ned i gear og minde os om, at vi indgår i et større system. Behøver jeg sige, at det selvfølgelig er uden at tjekke mobiltelefonen? 😉
Podcast: Det langsomme menneske
For nogle uger siden var jeg inviteret i Radio4 hos psykolog Henrik Tingleff for at tale om langsomhed. Henrik er med sin podcastserie ved at undersøge, om vi kan komme tilbage til arbejdslivet efter Corona med nedsat hastighed.
Vi ved, at når man konstant kører i højt tempo, er der meget stor sandsynlighed for at få tunnelsyn og miste overblikket. At få sparring fra en, som kan tage dig med op i helikopteren og se på, hvilket liv, du gerne vil have, kan være en stor hjælp. Når du fx har fokus på nye, langsomme vaner, i stedet for brandslukning og overlevelse, vil det give dig mere energi og overskud til at træffe bedre beslutninger.
Langsomhed er ikke bare en ferieting. Du kan dyrke det hver dag. Og det vil jeg anbefale dig at gøre, fordi jeg ved, at det vil give dig mere nærvær og engagement i de ting, du gør. Det er ikke farligt at skynde sig engang imellem – men det er virkeligt usundt, hvis du gør det hele tiden, og det bliver en måde at være i verden på. Det er det, vi skal lave om på.
Venlig hilsen
Pernille Rasmussen
PS: Kender du nogen, du synes skal høre podcasten? Del gerne.
Enkle veje til mere overskud og mindre stress
– fra Grow People
Ja tak – jeg vil gerne have gratis tips og inspiration til mere overskud og mindre stress.