I dag har jeg en udfordring til dig. Den kan virke lille og nem, men den kræver fokus. Du skal ændre et ord, der i virkeligheden ikke er godt for din mentale sundhed. Ordet er:

Burde.

Hvor tit siger du det til dig selv?

”Jeg burde ringe til Karen og spørge, hvordan hun har det.”
“Jeg burde tilbyde Mogens at tage over på hans opgaver, mens han er syg”.
“Jeg burde også besøge min mor.”

Burde er et lille ord med stor magt. Det ord siger noget om, hvordan vi oplever ting og det påvirker vores samvittighed. Også selvom det slet ikke er nødvendigt. Når vi bruger det ord, tynger det, vi siger, og vi har en tendens til at bebrejde os selv (eller andre). Det vi gør, opleves simpelthen ikke godt nok. Du har fokus på det, du IKKE har gjort.

Skift ordet ud med et andet og oplev en kæmpe forskel

Ved at vende den om og i stedet have fokus på det, du kan gøre, sætter du dig selv fri. Det kan du gøre, ved at bruge det her ord i stedet:

Kunne.

Du kan stadig godt gøre de ting, der optager dig. Men ved at ændre fra burde til kunne, er det nu en mulighed, der giver plads til frit valg. For det har du jo i realiteten – hele tiden. Du kunne sige:

”Jeg kunne ringe til Karen og spørge, hvordan hun har det.”
“Jeg kunne tilbyde Mogens at tage over på hans opgaver mens han er syg”.
“Jeg kunne også besøge min mor.”

Test det af den næste måned

Uden indsats er der sjældent forandringer. Prøv at ændre burde, hver gang du støder på det den næste måned. At skifte burde ud med kunne er en enkelt ting, du kan gøre både privat og arbejdsmæssigt. Jeg lover dig, at du vil opleve en forvandling begge steder.

Få flere gode værktøjer til mere overskud

Jeg har stillet den her opgave mange gange. Både på mine foredrag i virksomheder og når jeg har 1:1 sessioner. Og jeg ser hver eneste gang, hvor stor en forskel det gør. Det er virkelig revolutionerende for dem, der tager udfordringen op og begynder at gøre det.

Er du klar til at arbejde endnu mere med din mentale sundhed, vil vi gerne hjælpe dig hos Grow People. Vi tilbyder altid 15 minutters gratis samtale til folk, vi ikke har talt med før.


Læs mere om stressbehandling og stressforebyggelse >>

 

Venlig hilsen

Pernille Rasmussen

 

PS: Vil I have flere gode vaner på arbejdspladsen? I Grow People holder vi ofte foredrag i virksomheder om bl.a. gode værktøjer til balance mellem arbejdsliv og privatliv. Vi tilpasser altid foredragene, så de passer til den enkelte virksomhed. Kontakt os og hør, hvordan vi kan hjælpe jer eller se, hvad foredraget fx kunne handle om her.

Kender du én, der også kunne bruge udfordringen?

Enkle veje til mere overskud og mindre stress

– fra Grow People

Ja tak – jeg vil gerne have gratis tips og inspiration til mere overskud og mindre stress.