Test dig selv: Er du afhængig af din mobiltelefon?

Er du i tvivl om, hvorvidt dit forhold til din mobiltelefon er et problem for dig? Ofte bemærker vi ikke, at vi faktisk er blevet afhængige. Måske har du svært ved at være til stede, når du er sammen med andre eller bliver rastløs, hvis ikke din telefon er i nærheden? Begge dele kan være symptomer på mobilafhængighed, som i sidste ende kan udløse stress og nedsat koncentrationsevne. Derfor kan du med fordel ændre nogle ting i dit liv, hvis du vil være mere nærværende.

Test dig selv herunder for at få en bedre fornemmelse af, om du er mobilafhængig.

Det er psykolog Dr. David Greenfield fra The Center for Internet and Technology Addiction, der er et amerikansk center for digital afhængighed, som har udviklet testen.

Den består af 15 spørgsmål. Når du har besvaret dem, får du en indikation af om du er mobilafhængig. Du vil blive placeret i en af to kategorier afhængigt af dit forhold til din mobiltelefon.

Testen for mobilafhængighed er vejledende og kan bruges til refleksion, dialog og handling. Du skal forvente at bruge ca. 5 minutter på at udfylde testen:

Testen består af 15 spørgsmål og hvis du svarer ja til flere end syv af dem, er det et tegn på, at du kan have et problematisk forhold til din mobiltelefon, og at du med fordel kan revurdere dit forhold til den. Det tager kun få minutter at udfylde den.

1. Tager du nogle gange dig selv i at have brugt længere tid på din mobiltelefon, end du regnede med?

 
 

2. Tilbringer du ofte tid med at kigge på din telefon uden at tænke over det, på trods af at du kunne bruge tiden på bedre eller mere produktive ting?

 
 

3. Mister du tidsfornemmelsen, når du bruger din telefon?

 
 

4. Bruger du mere tid på SMS, Facebook og email, end du bruger på at tale med folk i virkeligheden?

 
 

5. Tilbringer du mere og mere tid på din telefon?

 
 

6. Ville du gerne være mindre forbundet til din telefon?

 
 

7. Sover du jævnligt med din telefon tændt ved siden af din seng?

 
 

8. Tager du dig selv i at læse og besvare beskeder og mails på alle tider af døgnet – også selv om det forstyrrer det, du ellers er i gang med?

 
 

9. Sender du beskeder, mails og surfer på nettet, mens du kører bil eller udfører andre aktiviteter, der kræver dit fokus og din koncentration?

 
 

10. Føler du, at din brug af din telefon nogle gange mindsker din produktivitet?

 
 

11. Er du tøvende i forhold til at skulle være uden din telefon selv i kort tid ad gangen?

 
 

12. Når du forlader dit hjem, har du altid din telefon med, og du føler dig utilpas, hvis du ved et uheld efterlader den derhjemme eller i bilen, hvis du ikke har dækning, eller hvis den er i stykker?

 
 

13. Når du spiser, ligger din telefon altid på bordet?

 
 

14. Når din telefon ringer, bipper eller vibrerer, føler du en intens trang til at tjekke den?

 
 

15. Tjekker du din telefon uden at tænke over det – og selv om du ved, at du højst sandsynlig ikke finder noget nyt eller vigtigt på den?

 
 

Spørgsmål 1 af 15