I dag vil jeg fortælle dig om noget, der måske lyder lidt hippie-agtigt. Men den er god nok, det virker, og der er forskning bag. Det er stort i Japan og på vej frem i Danmark. Og så er det nemt at komme i gang med. Det, jeg taler om, er det her:

Skovbadning.

Vi snakker ikke bare om en gåtur i skoven. Skovbadning er et terapeutisk værktøj, som alle kan benytte og som har et formål. Og måske bedst af alt: du behøver ikke tage alt dit tøj af ☺️.

Der er videnskabelige beviser bag skovbadning, og som du ved: Vi arbejder kun ud fra de ting, der er evidens for.

Her kommer beviserne

I Japan har man arbejdet med skovbadning de sidste 30 år, og i dag er det en etableret form for afslapning og stressreducering. Japanske forskere har bevist, at en tur i skoven på en bestemt måde styrker immunforsvaret og reducerer stress og depression, fordi det sænker blodtrykket og adrenalinniveauet i kroppen væsentligt. Og så øger det dit velbefindende. Folk oplevede også, at de havde mindre indre uro og et lavere niveau af vrede efter et såkaldt skovbad. Effekten af et skovbad holder helt op til en måned efter et skovbad på tre timer.

Og ikke nok med det. Undersøgelserne viser også, at træerne udskiller kemikalier, når de ånder, som har en gavnlig effekt på os. De hedder fytoncider, og det er dem, træerne bruger til at bekæmpe deres egen sygdom. Vores immunforsvarsceller – NK-cellerne – arbejder meget bedre, når de påvirkes af fytoncider fra træerne. Vi optager træernes fytoncider gennem huden og via luften, vi indånder i skoven.

Du kan altså forbedre dit fysiske og psykiske velvære, hvis du går en tur i skov på en særlig måde.

Men nok om forskningen. Nu skal det handle om, hvordan du selv kommer i gang med at bade i skoven.

Øg din tilstedeværelse og kom ned i gear

Skovbad har effekt på stressniveauet ligesom mindfulness har det. Skovbadning har mange lighedspunkter samt overlap med mindfulness. I Grow People har vi i mange år arbejdet med mindfulness som et værktøj i stressbehandling, når det har givet mening for den enkelte – og med gode resultater.

Vi bruger det nogle gange som en del af et individuelt forløb og afholder også forløb for grupper på arbejdspladser for blandt andet at forebygge og håndtere stress samt øge evnen til fokusering i arbejdet.

Er du træt af, at din krop er i alarmberedskab eller har du måske stresssymptomer, så ring til os og få en snak om, hvordan du kan sænke dit stressniveau. Vi tilbyder altid 15 minutters gratis samtale til folk, vi ikke har talt med før.

Læs mere om mindfulnessforedrag på din arbejdsplads >>

Læs mere om individuel hjælp til mennesker, der føler sig stressede  >>

Skovbad som behagelig stressreduktion

Vi er seks psykologer i Grow People som ved, at skovbadning virker, for vi har selv testet det sammen med en internationalt uddannet guide i Forest Therapy. Billederne er fra vores udflugt.

God tur i skoven.

Har du spørgsmål, før du bestiller tid? Ring til mig på 2611 5021 og hør, hvordan du eller I sammen kan få hjælp.

 

Venlig hilsen

Pernille Rasmussen

billede af psykolog pernille ramussen

 

PS: Mindfulness er også et rigtig godt værktøj til at forebygge stress på arbejdspladsen. Derfor holder vi ofte foredrag om emnet og træner medarbejderne i at bruge mindfulness i hverdagen. Hvis I vil give medarbejderne en god balance mellem arbejdsliv og privatliv, kommer vi gerne ud til jer og fortæller om det. Se, hvad foredraget handler om her.

Kender du én, der også kunne bruge udfordringen?

Enkle veje til mere overskud og mindre stress

– fra Grow People

Ja tak – jeg vil gerne have gratis tips og inspiration til mere overskud og mindre stress.