For nogle uger siden fejrede jeg mig selv. Grow People fyldte 15 år, og det udløste kage på kontoret. Det gjorde der ikke kun fordi, vi kan lide kage, men også fordi:

Da jeg for et par år siden researchede til min bog “Knæk stresskoden”, besøgte jeg udvalgte virksomheder, der har vundet priser for deres høje trivsel. Hos dem alle var der én overraskende ting, der dukkede op igen og igen: Fejringer.

Samtlige virksomheder gjorde noget ud af at fejre delmål og store milepæle.

“Men hvad har fejringer med stress og trivsel at gøre, Pernille?”, tænker du måske. Det er relevant fordi:

Hvis vi stopper op og markerer et mål eller en succes, giver det en tilfredsstillelse at se det, vi har nået. Når vi drikker champagne og spiser kage for at fejre, sætter det gang i det parasympatiske nervesystem, som pumper dopamin rundt i kroppen. Det er det signalstof i hjernens belønningssystem, der giver ro.

At stoppe op og dvæle ved det mål, vi har nået, giver os altså en (velfortjent) pause, men også positive følelser som stolthed og en oplevelse af sammenhold.

For noget tid siden talte jeg med en advokat i advokatfirma. Firmaet havde vundet sag, de havde arbejdet på i 12 (!) år. Men de fejrede det ikke. Da jeg spurgte advokaten hvorfor, svarede han, at nu var de jo i gang med en ny sag.

Og det er hovedet på sømmet. Vi skal hele tiden videre til det næste og er konstant i proces. Når vi er det, er vores sympatiske nervesystem aktiveret. Det er det, der pumper adrenalin ud i kroppen, når vi kører derudad. Så får kroppen ingen pauser, og det i sig selv øger risikoen for stress. Derfor er det vigtigt at fejre milepælene på arbejdspladsen.

Du kan altid finde noget at fejre

Om ikke andet dig selv. Det var, hvad en medarbejder i JAC i Gentofte gjorde for nogle år siden. Han havde været ansat i virksomheden i 10 år, men der var ikke tradition for at fejre jubilæer, før medarbejderne rundede 20 år i virksomheden.

Det satte medarbejderen sig for at lave om på. Derfor pustede han balloner op, skrev en tale til sig selv, købte en gave og indkaldte alle sine kollegaer til fejring. Kollegaerne dukkede op og bakkede op om fejringen. Det blev til en velfortjent pause fra opgaveræset og et godt grin for dem alle.

Hvis du synes, det lyder lidt fjollet, så er der forskning, der viser:

Faktisk forebygger fejringer indirekte stress. Når vi har et godt kollegialt fællesskab, hvor vi støtter, opmuntrer og hjælper hinanden og føler os trygge sammen, så forebygger det stress, viser forskningen. Det er derfor vigtigt, at vi skaber nogle rammer, hvor vi mødes fysisk, har adgang til hinanden og en kultur hvor vi hjælpes ad.

Det kan du læse meget mere om i bogen “Knæk stresskoden”, som indeholder mange konkrete eksempler på, hvad særlige udvalgte, ambitiøse virksomheder i Danmark, gør for at højne trivslen og forebygge stress.

Få endnu flere tips til stressforebyggelse på jobbet

Fejringer er bare et af værktøjerne til bedre trivsel og stressforebyggelse på arbejdspladsen. Vi har mange flere. Dem kan du høre om på vores foredrag om stress, trivsel og work-life balance, som vi ofte holder hos virksomheder, der vil passe godt på deres medarbejdere. Læs mere om foredragene her.

I dag kan vi fejre vores kollega

Bedst som vi sad og skrev på nyhedsbrevet her, fik vi endnu en ting at fejre:

Vores dygtige og seje kollega i Grow People, erhvervspsykolog Rasmus Lund-Nielsen, er blevet valgt ind i Folketinget for Moderaterne! Det er virkelig godt gået –  og vi lægger vejen forbi Lagkagehuset i dag.

Hvad har du tænkt dig at fejre i næste uge?

Venlig hilsen

Pernille Rasmussen

billede af psykolog pernille ramussen

Enkle veje til mere overskud og mindre stress

– fra Grow People

Ja tak – jeg vil gerne have gratis tips og inspiration til mere overskud og mindre stress.