Når jeg spørger, så er det fordi pauser er vigtigere, end du (nok) tror. Der findes forskellige slags pauser: fysisk hvile og mental hvile. Det er den sidste, jeg vil fortælle om i dag. Det er de pauser, jeg kalder “hjernepauser”.

De fleste af os kan enten glemme at holde pause eller springe dem over, fordi vi ikke har tid … Hvis du er en af dem, er det her inspirationsbrev til dig. Det er nemlig der, du har allermest brug for det, fordi: Når du springer pauserne over, måske for at nå mere, laver du typisk flere fejl, mister overblikket og glemmer ting. Du risikerer også at smitte dine kollegaer med en hektisk adfærd eller bidrage til en usund pausekultur.

Det var mange dårlige ting, hva!?

Så: hvordan kan du holde fast i pauserne og sørge for at holde gode hjernepauser i løbet af dagen? Det kommer om lidt.

Derfor er mentale pauser vigtige

Vi har to dele af vores nervesystem, der skiftevis skal være aktiveret. I løbet af dagen skal vi være både aktive og inaktive. Med andre ord er det vigtigt at veksle mellem at have den sympatiske del af nervesystemet aktiveret og derefter den parasympatiske del. Veksler vi mellem de to, har vi det godt.

I denne sæson af “Vi Vil Leve For Evigt” med Emil Thorup fortæller jeg om, hvordan hjernen virker, og hvorfor pauser er vigtige.

Men hvad er en hjernepause egentlig?

Hjernen skal løbende hvile sig for at holde sig frisk og skarp på den længere bane. Det gælder hele dagen og hele livet. Jeg (og mine kollegaer) har hver især haft mange hundrede stressramte i behandlingsforløb. Når der er tale om arbejdsrelateret stress, så er der ofte ét fællestræk: De har ikke holdt pauser i løbet af arbejdsdagen. Det er  blevet til en dårlig vane.

Holder du ikke pauser, kan du blive udkørt. Derfor er pauserne en måde at forebygge stress, overbelastning og sygemelding på. Men det skal være den rigtige slags pause. Men findes der pauser, der ikke helt er pauser? Læs med her⬇️

Sådan holder du de gode pauser

Gå en tur

Få lidt luft – gerne alene. Kig op i himlen eller på noget natur, hvis du kan det. Bare 5-10 minutter. Du får ilt til hjernen og mere energi ved at bevæge dig og kommer væk fra skærmen eller opgaven og ja – kollegaerne. Du kan også gå et smut ned til kaffemaskinen, hvis det er for bøvlet at komme ud.

Læg puslespil

“Jamen, Pernille, det kan man da ikke, når man er på arbejde”, tænker du måske. Jo, det kan man (men naturligvis ikke i flere timer). I en stor virksomhed som Ørsted gør de det. Det kan du læse mere om i min bog KNÆK STRESSKODEN, hvor virksomheder fortæller, hvordan de helt konkret arbejder med trivsel og stressreduktion.

Meditér

Ok – den kan måske være svær på jobbet, men jeg har et tip: Så gå på toilettet i stedet for. Det gør jeg selv. Også selvom jeg ikke skal 😄. Og ved du, hvad der sker? Hver gang jeg går på det lille hus, husker jeg noget vigtigt eller får en god idé. Pausen giver hjernen mulighed for at komme op med nye idéer – altså være kreativ – når den slapper af bare kortvarigt.

“Hvor tit skal jeg holde pause?”

Det spørgsmål får jeg tit, når jeg holder kurser og foredrag. En tommelfingerregel er en gang hver halvanden time. Altså: En gang om formiddagen, til frokost og en gang om eftermiddagen. 10-15 minutter er er faktisk nok til at give hjernen den pause, den har brug for.

Laver du noget meget koncentrationskrævende, lyder anbefalingerne på 5 minutter hvert 25. minut. Du kan eventuelt bruge Pomodorometoden, så du husker at holde pause. Den kan du læse om her.

Er du dårlig til at huske at holde pause, kan du sætte alarmen på mobilen som påmindelse eller skrive det i din kalender. Du kan også foreslå, at du og dine kollegaer hjælper hinanden med at huske det.

Nyt foredrag: Hjernepauser

Jeg besøger ofte virksomheder og fortæller om, hvordan man undgår stress. På mit nye foredrag “Hjernepauser – sådan forbliver du fokuseret og med høj energi hele dagen” fortæller jeg, hvordan du holder pauser på den rigtige måde i løbet af din arbejdsdag.

Med små justeringer kan du og dine kollegaer få ladet optimalt op med gode hjernepauser i løbet af arbejdsdagen – uden at bruge ekstra tid.

Vi tager afsæt i hjerneforskningen, og du vil få viden, inspiration og enkle værktøjer, som du kan bruge med det samme. Skal jeg kigge forbi din arbejdsplads?

Få hjælp til at sænke dit stressniveau

Uanset om du føler dig stresset eller om du har stress, kan vi hjælpe dig. Ring til os og få en snak om, hvordan du kan få hjælp til at få det bedre. Vi tilbyder altid 15 minutters gratis samtale til folk, vi ikke har talt med før.

Venlig hilsen

Pernille Rasmussen

billede af psykolog pernille ramussen

Enkle veje til mere overskud og mindre stress

– fra Grow People

Ja tak – jeg vil gerne have gratis tips og inspiration til mere overskud og mindre stress.